3 cbd olie stoelgang

CBD Bij ME En Chronische Vermoeidheid

ME (Myalgische encefalomyelitis) is een nog onbegrepen aandoening. Vaak wordt ME in een adem genoemd met CVS, ofwel Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Diagnostiek van ME en CVS is lastig, en er zijn medici die sceptisch blijven over het bestaan van deze ziekte. Toch zijn er alleen al in Nederland zo’n 40.000 mensen  die er last van hebben. Wereldwijd zijn dat er naar schatting zo’n 17 miljoen. Heb je ME, dan ben je chronisch moe, met daarbij symptomen als gewrichtspijn, concentratieproblemen, spierpijn en mentale uitputting.  Dat maakt het vaak moeilijk om de dag door te komen. Werken of studeren is soms onmogelijk. Onbegrip vanuit de omgeving maakt het voor patiënten nog zwaarder. En het vervelendste is  dat er nog altijd geen geneesmiddel is voor ME en CVS. Gelukkig bieden supplementen op basis van hennepplanten nieuwe mogelijkheden: misschien kan CBD Olie perspectief bieden bij de klachten van ME en chronische vermoeidheid.

De Symptomen Van Myalgische Encefalomyelitis

ME is een ziekte waarbij je je zwak en beroerd voelt, officieel ook ‘malaise’ genoemd. Vervelend genoeg zie je daar aan de buitenkant weinig tot niets van. Iemand met ME voelt zich elke dag uitgeput, met daarnaast klachten zoals pijnlijke spieren,  ontstekingen en hoofdpijn. Dit zal het functioneren dus ook erg kunnen beperken. ME patiënten lopen vaak tegen onbegrip aan, omdat mensen (en soms ook artsen) de klachten niet serieus nemen. Toch wordt ME al sinds 1969 erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO als officiële ziekte.

me chronische vermoeidheid
Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan chronische vermoeidheid.

De symptomen van ME overlappen met CVS, het chronisch vermoeidheidssyndroom. Toch geeft ME vaak veel meer klachten dan alleen vermoeidheid. Daarom is de naam CVS niet toereikend. Enkele van de klachten van ME zijn:

 • Langdurige fysieke en mentale vermoeidheid
 • Krachtverlies
 • Na inspanning is lange tijd voor herstel nodig
 • Spierpijn
 • Concentratieproblemen
 • Hartritmestoornissen
 • Ontstekingen
 • Slaapstoornissen
 • Duizeligheid
 • Keelpijn, buikpijn, hoofdpijn
 • Verwardheid

Vaak gaat ME naast chronische vermoeidheid gepaard met andere aandoeningen, zoals fibromyalgie en spijsverteringsklachten, zoals Prikkelbare Darmsyndroom. ME komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor.

cbd me chronische vermoeidheid
ME en chronische vermoeidheid kunnen je ernstig beperken in je dagelijks leven.

Behandeling Van ME En Chronische Vermoeidheid

Helaas is ME nog een onbegrepen ziekte. Niet alleen zijn wetenschappers het er niet over eens wat de oorzaken zijn, maar er er is ook geen standaard behandeling vastgesteld. Men denkt dat ME veroorzaakt kan worden door een virusinfectie, zoals griep, de ziekte van Pfeiffer of door een operatie. Zoals de benaming aangeeft, myalgische encefalomyelitis, lijkt de ziekte veroorzaakt te worden door een ontsteking in het ruggenmerg en de hersenen. Omdat er geen medicijn voor ME of CVS bestaat, is symptoombestrijding vaak de enige optie.

Dit kan wel de klachten verminderen, maar geeft verschillende resultaten. Zo wordt er vaak cognitieve gedragstherapie voorgeschreven of graded exercise therapie (fysieke inspanning die steeds wat zwaarder wordt).

Kan CBD Helpen Bij ME Klachten?

Het is niet verbazingwekkend dat er nog geen onderzoek is gedaan naar het effect van CBD op ME, al was het maar omdat CBD relatief nieuw is en omdat er nog zo weinig bekend is over de ziekte zelf. Maar er zijn wel wetenschappelijke gegevens over de invloed van CBD op de klachten die ME veroorzaakt. En daaruit blijkt dat CBD een veelbelovend middel zou kunnen zijn. Cannabidiol kan bijvoorbeeld helpen tegen slapeloosheid en spierpijn, maar ook tegen oververmoeidheid. Andere symptomen van ME, zoals ontstekingen, pijnklachten en traag herstel na inspanning, kunnen allemaal worden verlicht door de effecten die CBD uitoefent op ons endocannabinoïde systeem (ECS).

cbd olie me chronische vermoeidheid

CBD (cannabidiol) is een stof die afkomstig is van de hennepplant. In het menselijk lichaam regelt het endocannabinoïde systeem allerlei belangrijke processen. De overkoepelende taak van het ECS is het bewaken van homeostase (het evenwicht). Toch kan het lichaam uit balans raken. Het ECS reageert op cannabinoïden die het lichaam zelf aanmaakt, de endocannabinoïden. CBD, ook al komt het van een plant, kan ook invloed uitoefenen op ons menselijke ECS. We noemen zo’n plantaardige cannabinoïde een fytocannabinoïde. Doordat CBD zo sterk lijkt op onze lichaamseigen cannabinoïden kan het ons lichaam op zoveel verschillende vlakken bijsturen. Juist door die enorme veelzijdigheid kan CBD een uitkomst zijn bij een diffuus ziektebeeld als ME en het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Het Effect Van CBD Op ME En Chronische Vermoeidheid

Het ECS reguleert bijvoorbeeld hoe je stress verwerkt, je slaap-waak ritme, emotionele reacties, pijnprikkels en het geheugen. Door de samenwerking met het ECS kan CBD dus ook invloed hebben op enkele van de symptomen van ME. Zo hebben veel mensen met ME last van slaapproblemen. CBD heeft een kalmerende en rustgevende werking, zo blijkt uit onderzoek, waardoor het mogelijk is dat je makkelijker in slaap valt en langer door kunt slapen.

Verder kan CBD een pijnstillend effect hebben. Dat kan verlichting brengen als je last hebt van hoofdpijn, keelpijn, spierpijn of pijn in je gewrichten. Een van de kenmerken van ME (en ook van bijvoorbeeld Prikkelbaar Darmsyndroom, migraine en fibromyalgie) is dat het zenuwstelsel snel overprikkeld raakt. CBD kan de prikkelverwerking van zenuwen beïnvloeden en kan hier rust in brengen.

Daarnaast heeft CBD ook een ontstekingsremmende werking. Een van de mogelijke oorzaken van ME is een ontsteking in de hersenen en het ruggenmerg. Het is dus goed mogelijk dat deze natuurlijke cannabinoïde hierbij verlichting kan brengen.

cbd olie tabletten vermoeidheid
CBD Olie en CBD Tabletten zijn slechts twee van de mogelijkheden.

CBD Supplementen Voor Elke Smaak En Lifestyle

Voor veel van de klachten die bij ME voorkomen, lijkt CBD een veelbelovend middel. Het gebrek aan bijwerkingen en de natuurlijke manier waarop cannabidiol samenwerkt met je eigen lichaam maakt CBD supplementen de moeite van het proberen waard bij ME en chronische vermoeidheid. Bij SupMedi vind je voor iedereen een perfect passend CBD product. Probeer naast onze CBD Olie ook eens onze makkelijk in te nemen CBD tabletten met extra vitamine C, of voor onze smakelijke CBD Gummies.

Het CBD E-book!

Download gratis