Kan CBD helpen in de strijd tegen kinderkanker?

Neuroblastoom is een agressieve vorm van kanker die voortkomt uit het zenuwstelsel. Omdat deze vorm van kanker naar alle waarschijnlijkheid ontstaat door een fout in de ontwikkeling van het embryo, is het één van de meest voorkomende soorten kanker bij kinderen. Het wordt dan ook vaak ‘kinderkanker’ genoemd.

Geprogrammeerde celdood

Het is -gek genoeg- heel normaal dat in een menselijk lichaam kanker ontstaat. Kanker ontstaat namelijk als cellen in het DNA beschadigd raken. Door die beschadiging groeit de cel niet zoals het hoort en kan wildgroei ontstaan. De beschadigde cel kan zich vermenigvuldigen en zo uitgroeien tot een tumor. Gelukkig heeft ons lichaam een manier om hiertegen te vechten. Dat middel noemen we ‘apoptose’ of geprogrammeerde celdood. Het lichaam valt de beschadigde cellen aan, zet het groeien en delen van de cellen uit, en ruimt het op. Als dit op tijd gebeurd kan een beschadigde cel niet uitgroeien tot een tumor.

CBD kan apoptose opstarten

Naast heel veel andere functies is ons endocannabinoïdesysteem hard aan het werk om ons lijf gezond te houden. Het is dan ook nauw betrokken bij het opruimen van kankercellen. Al heel lang is bekend dat CBD het opruimen van die beschadigde cellen kan opstarten. Inmiddels hebben wetenschappers ook ontdekt hoe CBD dit doet als het gaat om neuroblastoom.

CBD activeert receptoren en richt zich op genen

In een publicatie uit januari 2019 beschrijven onderzoekers van de ‘University of South Carolina School of Medicine’ hun experimenten op neuroblastoom cellen. Al in 2002 kwam hetzelfde laboratorium al met de ontdekking dat cannabinoïden kunnen helpen in de strijd tegen deze nare ziekte. Nu schrijven ze wederom een heel technisch en medisch verhaal, met een stellige conclusie. Namelijk: het is niet alleen duidelijk dat CBD kanker kan bestrijden, het is nu ook bekend hoe dit gebeurd. CBD activeert bepaalde receptoren en richt zich op de genen die verantwoordelijk zijn voor de wildgroei van cellen.

Wederom een roep om klinisch onderzoek

Dit onderzoek is heel fundamenteel en technisch. Er is tot in de cellen bekeken welke processen CBD activeert en hoe dit kankercellen bestrijdt. Dat CBD de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen mogelijk kan bestrijden is nu wel duidelijk. Wij van Supmedi hopen dat er snel klinische studies volgen om de medische wereld er van te overtuigen dat het tijd wordt om CBD als medicijn serieus te nemen.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30713602