Hoe CBD de nanotechnologie vooruithelpt

CBD helpt nano capsules door de bloed-hersenbarrière heen in de strijd tegen ‘centraal zenuwstelsel ziektes’. Deze informatie klinkt als een science fiction film, maar is echt realiteit.

De bloed-hersenbarrière

Het is overbodig om te vermelden dat als er iets met onze hersenen gebeurt, dat het direct grote schadelijke gevolgen heeft. Daarom worden onze hersenen dan ook van de rest van het lichaam gescheiden. Hiervoor hebben we de bloed-hersenbarrière. Belangrijke stoffen die onze hersenen nodig hebben kunnen hier doorheen. Denk aan zuurstof en voedingstoffen. Ook worden er weer stoffen afgevoerd, zoals bijvoorbeeld CO2. Maar heel veel stoffen kunnen niet vanuit het ons bloed, door die barrière, onze hersenen bereiken. Zo blijft het daarboven een schone boel en is onze grijze massa goed beschermd.

Nanotechnologie tegen ziektes

Nanotechnologie gaat over technische oplossingen op een heel kleine schaal. Een nanometer is een miljardste van een meter! In de medische wereld wordt hard gezocht naar middelen om allerlei ziektes op de lossen, waaronder problemen die veroorzaakt worden door het centraal zenuwstelsel. Onze hersenen zijn soort controlekamer en een onderdeel van het centraal zenuwstelsel. Als we het voor elkaar krijgen om zelf achter de knoppen in die controlekamer te zitten kunnen veel ziektes bestreden worden. Hiervoor wil men nanotechnologie capsules inzetten. Die kunnen zeer precies medicijnen afleveren op de juiste plekken in de hersenen. Maar dan moeten de capsules dus wel eerst door de bloed-hersenbarrière…

CBD maakt het makkelijker om in de hersenen te komen

Nu blijkt het wonderlijke feit dat CBD, afkomstige van de oeroude cannabisplant, de nanotechnologie een handje kan helpen. De capsules, die bestaan uit een vetachtige stof, worden aan de buitenkant met een klein beetje CBD bedekt. Hierdoor kwamen zes keer zoveel capsules aan in de hersenen! Zo helpt CBD de medische wetenschap weer een stap verder.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30865462