CBD officieel geschrapt van de dopinglijst

Deur naar algemene acceptatie verder geopend

Na jarenlang steggelen ging vorig jaar de kogel dan eindelijk door de kerk: het WADA (World Anti Doping Agency) schrapte CBD officieel van de dopinglijst. Voor veel sporters kwam dit nieuws als een grote opluchting. Voortaan kunnen zelfs Olympische sporters namelijk gewoon CBD supplementen gebruiken, zónder een wereldwijde schorsing te riskeren. Deze mijlpaal zou het begin moeten zijn van een wereldwijde revolutie.

Wat is WADA?

Zoals je wellicht weet, is het WADA (Wereldantidopingagentschap) in 1999 door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opgericht. De missie van WADA is om illegaal gebruik van prestatie verhogende middelen in de sport te lokaliseren en te bestrijden. Ook CBD heeft altijd op de WADA lijst van verboden substanties gestaan. De heilzame werking waar veel sporters en niet-sporters melding van maakten, werd lang genegeerd.

‘Een golf die niet meer te stoppen is’

Het was een strijd die niet vanzelf ging. Vooral in het traditionele Amerika was er namelijk nog veel scepsis te overwinnen. Diverse bekende Amerikaanse sporters hielden de afgelopen jaren een vurig pleidooi voor legalisering. Onder andere Nate Diaz (UFC-profbokser), Ross Rebagliati (Olympisch Snowboard Kampioen 1998) en Jake Plummer (NFL Quarterback) sloten zich aan bij de steeds luider wordende ‘plea for legalization.’ Allen herhaalden steeds maar weer veel baat te hebben bij het gebruik van CBD voor pijnbestrijding bij blessures en versnellen van het herstelproces.

Een logische redenatie

De Amerikaanse druk van prominenten zal wellicht hebben meegeholpen in de knieval van WADA. Toch is het vooral een kwestie van het gezonde verstand dat zegeviert. CBD laat je namelijk niet sneller rennen, zwemmen of hoger springen. Dit zal de belangrijkste overweging van het WADA geweest zijn, toen men overging tot de schrapping. Belangrijk te vermelden is overigens dat de cannabinoïde THC logischerwijs wél gewoon op de Zwarte Lijst blijft staan.

Cultuuromslag

Een dergelijk besluit van het WADA zet men aan het denken. Als een organisatie als WADA al overstag gaat en Cannibidiol (CBD) eindelijk erkent als natuurlijk en veilig supplement, kan het niet langer duren voordat de rest van de wereld volgt. Een wereldmacht als China houdt de boot namelijk nog altijd af. Toch zullen ook zij uiteindelijk niet doof kunnen blijven voor logische pro-CBD-argumentatie. Als iets legitiem is voor een Olympische sporter, dan is hetzelfde product toch zeker ook wel heilzaam voor de gewone burger? Geen speld tussen te krijgen.

Wilt u ook eens ervaren wat CBD voor u kan betekenen? Bestel dan hier uw CBD Olie, CBD Tabletten of CBD Wünderbars!

Bronnen:

https://www.royalqueenseeds.nl/blog-het-wereldantidopingagentschap-accepteert-cbd-gebruik-onder-atleten-n778

https://thecbdcompany.nl/cbd-niet-meer-op-dopinglijst/