Helpt CBD tegen fibromyalgie?

Op internet wordt veel geschreven over de gunstige werking die CBD kan hebben tegen de vervelende aandoening fibromyalgie. Als je leest welke klachten dit syndroom veroorzaakt klinkt het ook heel aannemelijk dat CBD ook in dit geval verlichting kan bieden. SupMedi zet graag wat feiten voor u op een rijtje.

Wat is fibromyalgie?

De korte omschrijving van deze ziekte is ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. De pijn gaat vaak gepaard met slaapstoornissen, angsten, hoofdpijn, geheugenstoornissen en depressie. Ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral vrouwen, lijden aan fibromyalgie. https://fibromyalgie.nl/

Wat kan CBD voor fibromyalgie betekenen?

Zoals we al vaker hebben beschreven kan CBD helpen om beter te slapen en is het een goede pijnbestrijder. Dit verklaart waarschijnlijk dat er op internet veel ervaringen te lezen zijn van mensen die CBD als homeopatisch geneesmiddel gebruiken tegenfibromyalgie. Wij gunnen die mensen de positieve effecten, maar zoals altijd baseren wij onze informatie op wetenschap.

CBD helpt wel degelijk

Uit klinisch onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat medicinale cannabis met een hoog THC-gehalte wél werkt. Medicinale cannabis met een hoog CBD-gehalte werd ook in het onderzoek meegenomen. De wetenschappers zijn zeer stellig. Volgens hun bevindingen hadden de patiënten geen baat bij de CBD-variant. https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2018/december/medicinale-canabis-verlicht-pijn-bij-fibromyalgie/

Onderzoek naar CBD tegen fibromyalgie blijft hard nodig

Zoals vaker toont een gedegen onderzoek aan dat mensen baat hebben bij cannabis. Dat het in dit geval juist niet CBD is die het goede werk doet, vinden wij minder relevant. Naar ons inzicht vraagt dit resultaat om meer onderzoek. En als het even kan, legalisering van cannabis.