Kan CBD de strijd tegen overgewicht ondersteunen

Om meteen met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen. Ja, CBD is één van de stoffen uit de cannabisplant die kan helpen om overgewicht tegen te gaan. En dat is eigenlijk heel logisch. Het is al jaren bekend dat het endocannabinoïdesysteem nauw betrokken is bij het alles wat met eetlust te maken heeft.

THC kan hongergevoel opwekken

Een bekende medicinale toepassing van cannabis is het opwekken van eetlust. Sinds jaar en dag erkent ook de Nederlandse overheid dat mensen die behandeld worden voor kanker hun eetlust kunnen opwekken door cannabis met THC te gebruiken. https://www.cannabisbureau.nl/patienteninformatie/werkzaamheid

THCV gaat eetlust juist tegen

Het is echter veel minder bekend dat dezelfde plant ook stoffen kan aanmaken die het tegenovergestelde effect hebben. Zo is al in 2009 onderzoek gedaan bij muizen waarbij is aangetoond dat hun eetlust afnam als zij het cannabinoïd THCV toegediend kregen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19378378. Dit komt doordat THCV een soort blokkade maakt in het endocannabinoïde systeem. De knoppen die normaliter ingedrukt worden als we trek krijgen worden geblokkeerd.

CBD stimuleert het verwerken van vetten en het herstellen van de lever bij overgewicht

Veel recenter onderzoek uit 2015, laat zien dat CBD Olie op een andere manier helpt tegen overgewicht. Bij overgewicht hopen vetten zich op in het lichaam. Door te veel vetten in ons lijf kan de lever vervetten. Dit lijkt op het probleem wat ook bij het drinken van te veel alcohol optreedt. Een lever met te veel vetten kan minder goed werken. Een minder goed werkende lever maakt het moeilijker voor het lichaam om stoffen te verwerken én om af te vallen.

CBD en ook THCV, zetten het lichaam aan het werk om de vetten te verwerken en de lever schoon te maken. Als de hoeveelheid vetten in het lichaam en in de lever afnemen wordt het afvallen bevorderd. De onderzoekers schrijven daarom als conclusie dat CBD tabletten gebruikt kunnen worden om overgewicht te bestrijden. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25595882

Gezond eten, bewegen en CBD

De strijd tegen overgewicht is een moeilijke strijd. We zijn als mens ingesteld om te overleven. We zijn lichamelijk en geestelijk niet veel anders dan de mensen die ons lang geleden voorgingen. We gaan echter niet meer zelf jagen en verzamelen om ons eten bij elkaar te krijgen. En het aanbod van eten is zo veranderd dat we te veel suikers en vetten binnen krijgen. Minder bewegen en meer eten maakt ons dik.

We kunnen dit zelf veranderen door het eten van verse groenten en door zoveel mogelijk te bewegen. Door daarnaast CBD te gebruiken vergroot je de kans dat je lichaam zichzelf hersteld.