Koffie en CBD, een goede combinatie?

Door de populariteit van CBD worden er steeds meer producten aangeboden waar deze bijzondere stof aan is toegevoegd. Zo kan je tegenwoordig koffie kopen verrijkt met CBD-olie. Maar wat gebeurt er in ons lichaam als we deze stoffen combineren?

Cannabis en de coffeeshop

Het is algemeen bekend dat in coffeeshops in Nederland cannabis wordt verkocht. Deze naam bestond echter al voordat de wetenschap kon aantonen dat cannabinoïden uit de cannabis plant en cafeïne uit de koffieboon in onze hersenen iets met elkaar te maken hebben. Toen begin jaren ’70 het gedoogbeleid ontstond werd cannabis verkocht vanuit koffiehuizen. Deze koffiehuizen werden van oudsher coffeeshops genoemd, waardoor dit uiteindelijk de gangbare naam werd. Het is vergelijkbaar met de term ‘café’ waar voornamelijk alcoholische dranken worden genuttigd, terwijl dit woord in het Frans letterlijk koffie betekent. (https://www.ed.nl/overig/waarom-heten-verkooppunten-van-cannabis-coffeeshops~a76c5bd9/)

Wat doet cafeïne?

Zoals bekend zorgt cafeïne ervoor dat we makkelijker wakker blijven. Als we moe worden neemt op bepaalde plekken in onze hersenen de hoeveelheid van het stofje Adenosine toe. Deze stof activeert bepaalde cellen in onze hersenen waardoor we moe worden. Je kan het zien als het ‘aanzetten van het gevoel dat je wilt slapen’. Cafeïne blokkeert het activeren van cellen door Adenosine. Kortom, het ‘aanzetten van het gevoel dat je wilt slapen’ wordt door cafeïne geblokkeerd. Zo onderdrukt cafeïne moeheid.

De samenhang met CBD

Eén van vele dingen die CBD in onze hersenen doet is het vertragen van de heropname van Adenosine. Hierdoor blijft het stofje langer aan het werk in je hersenen. Dit is één van de redenen dat veel mensen een rustgevend effect van CBD ervaren en er beter door kunnen slapen. Overigens, Adenosine lijkt ook betrokken te zijn bij o.a. het onderdrukken van ontstekingen en het beschermen tegen hartaanvallen. CBD werkt dus niet op zichzelf, het zet ook andere mechanismes in ons lijf aan het werk.

Koffie en CBD combineren levert in ieder geval geen voordeel

Doordat cafeïne de plekken blokkeert waar Adenosine op werkt zal een deel van het voordeel van CBD mogelijk verloren gaan. Zoals het rustgevende effect wat goed slapen kan bevorderen. De combinatie levert dus geen voordelen op. Toch concluderen wetenschappers dat het ook geen grote nadelen oplevert om toch een kop koffie te drinken. CBD levert namelijk ook veel voordelen op via systemen in ons lijf waar cafeïne geen invloed op heeft.

https://www.projectcbd.org/coffee-and-cannabis