Het cannabinoïde hypermesis syndroom

De meeste mensen, waaronder veel artsen, zijn niet bekend met dit vreemde verschijnsel. In 2004 werd het syndroom voor het eerst beschreven in de medische literatuur (https://www.projectcbd.org/cannabis-hyperemesis-syndrome) Mensen met dit syndroom krijgen na jarenlang cannabisgebruik plotseling last van hun buik. Buikpijn, misselijkheid en onafgebroken overgeven. Dit kan soms dagen aanhouden. Wat voor ongeveer 90% van de mensen met dit probleem het best lijkt te werken, een warm bad.

Vaak verward met een galblaasontsteking op buikgriep

Omdat dergelijke klachten ook door andere problemen veroorzaakt kunnen worden en veel mensen niet van dit syndroom op de hoogte zijn word de oorzaak vaak over het hoofd gezien. Men denkt al snel aan bijvoorbeeld een buikgriep. Het grote verschil zit hem in twee dingen. Dit probleem ontstaat na jarenlang cannabisgebruik en de klachten gaan over door een warm bad. Mensen die aan dit syndroom leiden krijgen dan ook de neiging om heel vaak, soms dwangmatig, een warm bad te nemen.

De oorzaak

Over het mechanisme achter de oorzaak is nog maar weinig bekend. Wel is het duidelijk dat dit optreedt bij mensen die jarenlang zeer regelmatig cannabis gebruiken. We weten dat THC, net als CBD, de neiging tot overgeven juist onderdrukt. Dit is voor velen juist een reden om medicinale cannabis te gebruiken tegen misselijkheid, bijvoorbeeld bij chemotherapie. Het syndroom lijkt te ontstaan door een paradoxaal effect op het maag- darmkanaal en het centraal zenuwstelsel. Het effect lijkt om te draaien waardoor misselijkheid en overgeven juist bevorderd wordt. (https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/105886-cannabinoid-hyperemesis-syndroom-symptomen-en-oorzaak.html#onbekend-mechanisme)

De oplossing

Het probleem lost zich op als mensen geen THC meer gebruiken. Een deel van de mensen kan op een later tijdstip weer THC gebruiken. Maar er zijn ook mensen die na het ontstaan van dit syndroom helemaal geen THC meer kunnen verdragen. Voor een recreatief gebruiken kan dit jammer zijn. Voor iemand die THC medicinaal gebruikt kan het echt een probleem opleveren. Er zijn aanwijzingen dat lagere doseringen THC de kans op dit probleem verminderen.

CBD combineren met THC

Daarnaast kan CBD ook een uitkomst bieden. CBD zelf onderdrukt het gevoel van misselijkheid en draagt niet bij aan het ontstaan van dit syndroom. Daarnaast remt het de werking van THC. Al is er nog veel niet bewezen over de werking van cannabinoïden, we kunnen niet ontkennen dat veel mensen positieve gevolgen ervaren. Het combineren van THC met onze CBD olie verlaagt de kans op negatieve bijwerkingen en verhoogd de voordelen van beide stoffen.