Ik ga op vakantie en neem mee, misschien niet mijn CBD?

We kunnen in Nederland gewoon CBD olie kopen. Het is online en bij de drogist verkrijgbaar, dus het is legaal. Of toch niet? Mag ik mijn CBD meenemen op vakantie?

Dubbele signalen van de overheid

Volgens het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport is CBD olie een voedingssupplement. Dit ministerie houdt o.a. in de gaten dat er goed met onze gezondheid wordt omgegaan. Als bedrijven spullen verkopen met loze beloftes grijpen zij in. Geen probleem zou je zeggen.
En toch is er iets raars aan de hand. En dat komt doordat CBD gewonnen wordt uit de cannabisplant, ofwel hennep.

De opiumwet

In ons land is afgesproken dat we bepaalde stoffen illegaal noemen. Zo is wiet en hasj, wat wordt verkocht in de coffeeshop, illegaal. Het staat op lijst II van de opiumwet als softdrug.
Daarnaast we hebben lijst I, harddrugs. Op deze lijst staan stoffen als heroïne en cocaïne. Een tijd geleden heeft de overheid besloten om ook hennepolie op lijst I te zetten. En nu wordt het ingewikkeld!

Want, de opiumwet omschrijft hennepolie als volgt: een concentraat van planten van het geslacht Cannabis (hennep) verkregen door extractie van hennep of hasjiesj, al dan niet vermengd met olie. Als we puur naar dit zinnetje kijken is CBD olie dus illegaal, zelfs een harddrug. CBD wordt immers uit de hennepplant gehaald (extractie) en valt daardoor onder deze omschrijving.

Justitie vervolgd steeds minder vaak

Al is het formeel dus illegaal, ook hier wordt de keuze gemaakt om niet te handhaven. Het lijkt dus een beetje op het gedoogbeleid van de coffeeshop. Rechters geven mensen die om gezondheidsredenen hennepolie gebruiken steeds vaker het voordeel van de twijfel. https://www.vvsadvocaten.nl/2017/08/10/medicinale-hennepolie-ongemoeid/
We hoeven er in ons land dus niet bang voor te zijn dat we vervolgd worden omdat we CBD olie in ons bezit hebben.

Hoe zit het in andere Europese landen?

In de Europese Unie (EU) is CBD een legaal product. Nederland is, door het artikel in de grondwet, dus een uitzondering. Zo komt veel van de CBD in de Nederlandse winkels van hennepteelt bedrijven in Duitsland en België.

Vergeet echter niet dat een douanier of agent in het buitenland niet zeker weet of er geen THC in jouw CBD flesje zit. De kans bestaat dat het wordt ingenomen door die twijfel. Een handige optie voor op reis zijn dan ook onze zuigtabletten. Een strip tabletten in je toilettas is de normaalste zaak van de wereld. Zo kunt u CBD meenemen naar landen waar het legaal is. Bovendien zijn de tabletten zeer makkelijk in gebruik.

Hoe zit het buiten de EU?

Buiten de EU is het een ingewikkelder verhaal. Er zijn landen waar het ronduit verboden is, landen waar het mag en landen waar het onduidelijk is.
Daarom dit advies als je elk risico wilt vermijden. Als je op reis gaat en je wilt CBD meenemen, vraag na bij de douane van het land van bestemming of CBD olie legaal is. Hier vind je de nodige contactinformatie: https://www.visahq.com/customs/
Laat hen een schriftelijke verklaring opsturen als ze zeggen dat het legaal is. Dan heb je een bevestiging op papier en ontstaan er geen problemen. Fijne vakantie!
|