Wat kan CBD betekenen voor de hersenen

Lange tijd werd beweerd dat het gebruik van cannabis de hersenen beschadigd. Het tegendeel is echter waar. Diverse onderzoeken laten zien dat CBD en THC de hersenen juist helpen om gezond te zijn en te blijven. Ook dat heeft weer te maken met het encocannabinoïdesysteem. Hoe dat zit leggen wij u graag uit.

Het encocannabinoïdesysteem verzorgt onze hersenen

Ongeveer 20% van alle energie die we als mens gebruiken gaat op aan onze hersenen. Niet zo gek, want alles in ons lichaam wordt namelijk door onze hersenen geregeld. Van nadenken tot bewegen, van ademen tot leren, bewust en vooral onbewust. Naast alle andere taken die het encocannabinoïdesysteem (ECS) uitvoert is het ook verantwoordelijk voor het verzorgen van onze hersenen. Zo regelt het ECS een goede doorbloeding van de hersenen waardoor er voldoende zuurstof en voeding is. Ook gaat het ECS ontstekingen tegen.

Hersenplasticiteit

Wat? Ja echt het bestaat: hersenplasticiteit. Dit houdt in dat onze hersenen veranderen als we nieuwe dingen leren. Dit fenomeen noemt men hersenplasticiteit. Ook passen onze hersenen zich aan als zich een probleem voordoet. Als een deel van de hersenen door bijvoorbeeld een herseninfarct niet meer werkt proberen onze hersenen andere delen in te zetten om alles goed te laten functioneren. Hoe beter dit lukt, hoe groter de kans dat er geen negatieve gevolgen zijn van de herseninfarct.

Beter herstel bij hersentrauma en bescherming tegen ziekten

Al in 1998 werd in een preklinische studie aangetoond dat CBD en THC voor hersencellen een beschermende functie hebben. (http://www.pnas.org/content/95/14/8268) Dit betekent dat het de hersenen potentieel kan beschermen tegen ziekten als Parkinson en Alzheimer.
Er is aanvullend bewijs. Uit een studie gedaan in 2011 (waar de bekende onderzoeker Raphael Mechoulam aan heeft bijgedragen) bleek dat de hoeveelheid endocannabinoïden (lichaamseigen stoffen die sterk lijken op cannabinoïden uit de plant) toeneemt bij hersentrauma. Zo wordt het ECS in een hogere versnelling gezet om de hersenen te herstellen. (https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1476-5381.2011.01343.x). THC kan in de hersenen hetzelfde doen als endocannabinoïden en CBD heeft daar een positieve invloed op.

Er kan dus voorzichtig geconcludeerd worden dat het verstandig is om geregeld CBD te nemen, ook als je om je hersenen geeft. CBD maakt je niet high zoals THC en heeft nog veel meer voordelen. Bovendien vergroot het de kans dat je hersenen beter blijven functioneren, ook als je je hoofd stoot.