Welke invloed heeft CBD op acne?

Veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met acne. Gelukkig hebben veel mensen hier slechts tijdelijk last van en is het maar gedurende een korte periode in de pubertijd. Dit neemt niet weg dat acné voor veel mensen behoorlijk vervelend kan zijn. Vervelend of niet, de uiterlijke gevolgen zijn vrijwel altijd zeer gering. Maar wat zou het fijn als er een natuurvriendelijk middel tegen acné zou zijn toch?

Wat is acne?

Door verschillende oorzaken kunnen de klieren in onze huid, ook wel sebocyten genoemd, teveel talg produceren. Als er teveel van deze vettige stof wordt aangemaakt hoopt het zich op in de huid. Een op de huid levende bacterie, bekend als Propionibacterium acnes, gaat zich hierdoor enthousiast vermenigvuldigen. Teveel van deze bacterie veroorzaakt ontstekingen.
In het minst erge geval leidt dit slechts tot wat rode plekjes die vanzelf weg gaan. Het kan echter ook leiden tot mee-eters, puistjes, papels, knobbeltjes en cysten. Deze gevolgen kunnen pijnlijk zijn. Bij een slechte behandeling kunnen littekens ontstaan. Bovendien heeft het voor veel mensen mentale gevolgen, zeker als het probleem zich in het gezicht voordoet.

Wat doet CBD tegen acne?

Er zijn twee manieren waarop CBD acne tegengaat. Al heel lang is bekend dat CBD een goede ontstekingsremmer is. Dat lees je onder andere hier: https://www.projectcbd.org/inflammation. De ontstekingen die bij acne ontstaan door de bacteriën worden tegengegaan door CBD.
Daarnaast bleek uit een studie gedaan in 2014 dat CBD via een ingewikkeld proces de talgklieren als het ware kan kalmeren. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25061872/ Hierdoor wordt het aanmaken van teveel talg geremd. Het gaat dus het ontstaan van acne tegen in de basis en remt ook de gevolgen mochten er toch ontstekingen ontstaan.

Hoe moet ik CBD gebruiken?

Ook bij deze aandoening is het helaas zo dat er nog geen klinisch bewijs is geleverd en dus stellen wij hier niet dat CBD een medicijn is tegen acne. Maar we kunnen wel logisch nadenken en we raden aan ook eens te proberen of CBD echt helpt tegen acne.

In de studie uit 2014 werden talgklieren van mensen in het laboratorium direct blootgesteld aan CBD. Onze CBD olie is een veilig natuurlijk product waardoor de olie prima op de huid gesmeerd kan worden. Een druppel CBD aanbrengen op een puistje is een kleine moeite. Zo kan iedereen zelf ervaren of ons product de klachten van acne verminderen of zelfs doen verdwijnen. Doe dit wel met gewassen handen want vuil kan ontstekingen juist verergeren.