Kan CBD gecombineerd worden met medicijnen?

Dit is een heel goede vraag. Zeker omdat veel mensen CBD gebruiken om bepaalde klachten te bestrijden. Die klachten kunnen medisch van aard zijn. Als je medicijnen gebruikt is het altijd verstandig om te weten of combinatie met iets anders gevaarlijk kan zijn.

Onderzoek

Heel veel stoffen in ons lijf worden afgebroken door onze lever. Dan kan ons lichaam de stof gebruiken, bijvoorbeeld voor energie. Of juist weer afvoeren zoals bijvoorbeeld medicijnen. Als je lever dat niet zou doen vergiftigd je lichaam. Wat nog niet helemaal bekend is over CBD is hoe het lichaam het afbreekt.

Er is wel aardig wat onderzoek gedaan naar de werking van CBD en de interactie met medicijnen. Dit is gedaan bij dieren en mensen. Door alle onderzoeken op een rij te zetten en te vergelijken zijn wetenschappers tot de conclusie gekomen dat er niet heel directe bijwerkingen zijn zoals bijvoorbeeld bij alcohol en slaapmiddelen. Dit is een duidelijk voorbeeld van stoffen die gevaarlijk zijn in combinatie. Alcohol en slaapmiddelen versterken elkaars verdovende werking waardoor deze combinatie levensgevaarlijk kan zijn. Zoiets gebeurd dus niet bij CBD.

Afbraak door de lever

Maar er is wel iets om op te letten. Het is namelijk wel bekend dat CBD in de lever wordt verwerkt door het enzym CYP450. Toevallig wordt het grootste deel van medicijnen, ongeveer 60%, ook door deze stof afgebroken. Als je veel CBD gebruikt, gaat CYP450 aan de slag met de verwerking hiervan. Daardoor is er minder ruimte om medicijnen te verwerken. Als gevolg hiervan kan de hoeveelheid van het medicijn in het lichaam hoger worden. En teveel van bepaalde medicijnen in het lichaam kan schadelijk zijn. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5576600/)

Minder medicijnen nodig

Misschien klinkt dit als een negatieve bijwerking maar is dat ook zo? Uit onderzoek bij kinderen met epilepsie kwam naar voren dat er minder medicijnen nodig waren om de kinderen te helpen. Naast het feit dat CBD zelf epileptische aanvallen verminderd bleken ook die medicijnen langer te werken doordat het minder snel werd afgebroken. De kinderen hadden minder medicijnen nodig voor hetzelfde positieve effect. Hierdoor hadden zij minder last van bijwerkingen.

Overleg met de huisarts.

Het is bekend welke medicijnen worden afgebroken door CYP450. Hier een overzicht: http://medicine.iupui.edu/clinpharm/ddis/main-table/

Bij het gebruik van die medicijnen is het aan te raden om te overleggen met de huisarts. Een lage dosering CBD kan niet direct kwaad. Wel is het belangrijk om in de gaten of de dosering van de medicijnen moet worden aangepast. Met een beetje geluk zorgt CBD er voor dat de huisarts minder medicijnen hoeft voor te schrijven.