CBD en overige cannabinoïden

Cannabidiol (CBD) is één van de bekendste cannabinoïden uit de cannabisplant. Een andere zeer bekende is TetraHydroCannabinol (THC). Dit zijn slechts twee chemische stoffen van de familie. Tot nu toe zijn er namelijk 111 cannabinoïden bekend. Een aantal van de stoffen is onderzocht op medische eigenschappen, een groot deel nog niet. Naar schatting zijn er rond de 400 verschillende soorten cannabinoïden.

Wat is THC?

THC is de stof waarvan mensen high kunnen worden. Daarnaast kan ook het afbraakproduct van THC, genaamd CBN (Cannabinol), mensen onder invloed brengen. De andere stoffen hebben wel invloed op het lichaam als we het innemen maar we worden er niet high van.

Welke stoffen de plant vooral zal produceren hangt van meerdere factoren af. Allereerst het ras, ook wel ‘strain’ genoemd. Verschillende rassen cannabis produceren verschillende hoeveelheden en verschillende soorten cannabinoïden. Daarnaast zijn er factoren als de ondergrond waar de plant op groeit, de voeding, het licht. Kortom, alle omgevingsfactoren waaronder de plant groeit en bloeit, bepalen mede wat het eindproduct aan cannabinoïden bevat.

Wat is het verschil tussen CBD en THC?

Allereerst: veel mensen zijn niet op de hoogte van het feit, dat de stoffen die in de plant worden aangemaakt zuren zijn. Zo is THC in de plant THCA en is CBD in de plant CBDA; de A staat voor acid wat zuur betekent. Deze zuren hebben ook medicinale eigenschappen. Door een proces wat ‘decarboxilatie’ wordt genoemd kunnen de zuren veranderen in wat men wel ‘actieve cannabinoïden’ noemt.
Wat het verschil tussen de stoffen goed duidelijk maakt is het gegeven dat mensen niet high kunnen worden van THCA maar wel van THC. De chemische structuur is zodanig anders dat de stoffen iets anders doen in ons lichaam. Hieronder een opsomming van een aantal cannabinoïden en hun medicinale eigenschappen.

Cannabinoïden en hun eigenschappen

Cannabidiol (CBD): Antibacterieel, pijnstillend, spierontspannend, ontstekingsremmend, stimuleert botgroei, zenuw beschermend, vermindert epilepsie, onderdrukt spierspasmen, verlaagt bloedsuikerspiegel, verbetert het immuunsysteem, vermindert slagaderverstopping, remt samentrekken dunne darm, vermindert misselijkheid, angst onderdrukkend, kalmerend, vermindert huidproblemen, vaatverwijdend, remt groei kankercellen.

Cannabidivarin (CBDV): Pijnstillend, stimuleert botgroei, vermindert epilepsie.

Tetrahydrocannabinol (THC): Antibacterieel, pijnstillend, spierverslappend, ontstekingsremmend, zenuw beschermend, antioxidant, eetlust bevorderend, onderdrukt spierspasmen, luchtwegverwijdend, verbetert het immuunsysteem, oogdruk verlagend, stres verlagend, vermindert misselijkheid, kalmeert astma aanvallen, bestrijd kankercellen, vermindert menstruatiepijn, slaap bevorderend.

Cannabigerol (CBG): Antibacterieel, pijnstillend, ontstekingsremmend, vermindert zenuwpijn, mogelijk bestrijding van kankercellen, antidepressivum, slaap bevorderend, schimmeldodend, stimuleert botopbouw, oogdruk verlagend, vermindert huidproblemen.

Tetrahydrocannabivarin (THCV): Eetlustremmend, stimuleert botopbouw, vermindert paniekaanvallen, vermindert tremors, vermindert epilepsie.

Cannabichromeen (CBC): Antibacterieel, pijnstillend, antidepressivum, schimmeldodend, ontstekingsremmend, slaap bevorderend, stimuleert botopbouw, stimuleert aanmaak van zenuwcellen, remt groei kankercellen.