Wordt CBD vergoed door verzekeraars?

Om maar meteen met de deur in huis vallen: CBD wordt (anno februari 2018) niet meer vergoed door verzekeraars. De reden hiervoor is dat de werking van medicinale cannabis niet wetenschappelijk bewezen zou zijn. Er lijkt echter goed nieuws op komst: omdat zóveel mensen zeggen wel degelijk baat te hebben bij CBD-olie gaat het Zorginstituut Nederland de werking beoordelen. Zou CBD-olie dan eindelijk weg kunnen uit het verdomhoekje en de waardering krijgen die het verdient?

Medicinale cannabis bij de apotheek

Goed om te weten: als je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt, betaal je altijd eerst je eigen risico. Omdat men CBD- altijd voor langere periode gebruikt, kunnen de kosten daarvan best oplopen. Medicinale cannabis is overigens gewoon te koop bij de meeste apotheken. Amsterdam Genetics laat haar CBD-producten daarentegen en met gepaste trots testen door een gecertificeerd laboratorium, dat als enige haar diensten op het gebied van CBD verleent aan het Ministerie van VWS.

De werking van CBD-olie is reeds bewezen

Het kabinet laat overigens nog altijd blijken zeer weinig kennis hebben van synthetische cannabis olie. Ondanks dat het onderzoek naar CBD-olie (door het verbod op cannabis) tientallen jaren heeft stil gelegen, is er namelijk wél degelijk en overweldigend bewijs voor de werking. Ons advies aan het Zorginstituut: vraag eens aan mensen met epilepsie, chronische pijn en huid- of slaapproblemen hoe zij het gebruik van CBD-olie ervaren. Zij geven er logischerwijs de voorkeur aan om hun klachten op een natuurlijke manier te bestrijden en zullen de werking van CBD beamen.

Geen gelopen koers

Ondanks alle jubelverhalen kunnen we er helaas niet zomaar van uit gaan dat men ‘het’ ook eindelijk gaat doorhebben. De uitkomst kan namelijk óók zijn dat er geen aanleiding is om iets aan het huidige standpunt van minister Schippers te veranderen. Wat het standpunt ook wordt: wij zullen onze afnemers steeds opnieuw blijven verrassen met het mooiste dat een samenwerking tussen Moeder Natuur en geavanceerde wetenschap te bieden heeft!