Is CBD geschikt voor kinderen?

Door de toenemende populariteit en het positieve imago van CBD is de kans groot dat mensen het aan hun kinderen willen geven. Ook kinderen kunnen namelijk last hebben van een slaapprobleem door stress. Wie zich een beetje verdiept, leest op het internet dat CBD goede slaap bevordert maar daarbij nog meer heilzame werkingen heeft. Het is echter belangrijk om u goed te laten informeren, voordat u CBD aan uw kinderen geeft

Teveel van het goede

Spierpijn, huidproblemen, slaap- of concentratieproblemen: CBD is het middeltje dat werkt. Tenminste als je het internet moet geloven. Maar kan CBD echt geen kwaad? Zo weet iedereen dat vitamines gezond zijn, maar het kan ook teveel zijn.

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-te-veel-vitamines-slikken-schadelijk.aspx

CBD in moedermelk?

Zoals gezegd is het altijd belangrijk om kritisch te zijn, zeker als het om kinderen gaat. Gelukkig zijn er aardig wat dingen bekend over CBD, uit onderzoek en uit ervaring van anderen. Zo weten we dat kinderen al stoffen die lijken op cannabinoïden binnen krijgen via moedermelk. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1098882315300174?via%3Dihub Deze stoffen noemen we endocannabinoïden. Dit zijn lichaamseigen stoffen die veel lijken op cannabinoïden uit de cannabisplant.

CBD tegen epilepsie

Een bekend voorbeeld is het verhaal van Charlotte’s web. Deze cannabis soort met veel CBD en weinig THC is ontwikkeld voor een meisje wiens leven onzeker was door heftige epilepsie. Zoals te zien in deze CNN video werd Charlotte behandeld met CBD. Sinds zij CBD gebruikte verminderde het aantal aanvallen van honderden aanvallen per dag, naar slechts één aanval per week: https://www.youtube.com/watch?v=oxrKyjeClTk

Onderzoek naar werking!

Charlotte was het eerste meisje waarvan algemeen bekend werd dat CBD haar hielp zonder last te hebben van bijverschijnselen. Vele ouders volgden het voorbeeld van de ouders van Charlotte. Dit heeft geleid tot een onderzoek onder kinderen die CBD toegediend krijgen tegen epilepsie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28392943. Bij deze studie zijn 53 kinderen tussen 9 maanden en 18 jaar onderzocht. De ouders van de kinderen vulden vragenlijsten in over de voordelen en nadelen die zij bij hun kinderen zagen. De voordelen kwamen duidelijk naar voren, namelijk minder tot geen last van epilepsie. Een ander mooi resultaat waren de bijwerkingen die niet negatief bleken. In 42% van de gevallen verbeterde het slapen en het eten van de kinderen.

De keuze is uiteindelijk aan u

Ondanks alle mooie resultaten, moeten wij wel benadrukken dat onze CBD olie geen officieel medicijn is. Dit betekent niet dat CBD olie heel goed voor u kan werken. Maar als de klacht medisch van aard is, overleg dan aub altijd met de huisarts. Als u de keuze maakt om uw kind CBD toe te dienen, begin met een lage dosering en houdt in de gaten of uw kind geen vreemde reacties laat zien.