Is hennep extract te gebruiken als slaapmiddel?

Het antwoord op deze vraag luidt: Nee en ja.

Allereerst is het belangrijk om te zoeken naar de eventuele oorzaak van slaapproblemen. Vaak heeft slecht slapen een duidelijke oorzaak. Het liefst neem je die oorzaak weg waardoor slapen weer lukt. Een natuurlijke slaap zonder middelen heeft altijd de voorkeur. Maar soms is het niet zo simpel op te lossen. Dan kunnen slaapmiddelen een uitkomst bieden. Voor zwaardere slaapmiddelen is een recept van de huisarts nodig. Dat is niet zo gek want gebruik van slaapmiddelen is niet zonder risico’s.

De werking van slaapmiddelen.

Veel voorgeschreven slaapmiddelen behoren tot de ‘benzodiazepinen’. Kort uitgelegd werken ze zo; deze medicijnen hebben invloed op de werking van GABA receptoren. Dat zijn plekken op cellen in ons lichaam met een duidelijk doel. Je kan deze receptoren zien als een schakelaar die een opdracht geeft om iets uit te zetten. Als genoeg van deze schakelaars de opdracht geven processen uit te zetten vallen we in slaap. https://nl.wikipedia.org/wiki/Benzodiazepine. Een leuk weetje. Alcohol heeft ook invloed op die GABA receptor. Vandaar dat je van veel drinken ook in slaap valt.

De werking van hennep extract als het gaat om slapen.

hennep extract werkt, kort samengevat, kalmerend en rustgevend. Als we kijken naar de werking van hennep extract als het gaat om slapen is het een stuk ingewikkelder dan de slaapmiddelen van de dokter. hennep extract heeft effecten op veel meer plekken dan benzodiazepinen. Het kalmeert als het ware het endocannbinoïde systeem. Dit systeem is medeverantwoordelijk voor slapen en wakker worden. Daarnaast activeert hennep extract weer andere receptoren waardoor gevoel van angst onderdrukt wordt. Bovendien gaat hennep extract een interactie aan met de eerdergenoemde GABA receptor waardoor de activiteit van die receptor iets omhoog gaat. https://www.projectcbd.org/science/cannabis-pharmacology/how-cbd-works

Deze verschillende acties van hennep extract zorgen voor het kalmerende en rustgevende effect. Het maakt echter niet dat je acuut in slaap valt zoals de echte slaapmiddelen.

hennep extract kan dus wel goede slaap bevorderen.

Dus, hennep extract kan wel goede slaap bevorderen door de rustgevende werking. Als je slaapmiddelen gebruikt en je wil daar iets aan veranderen, bijvoorbeeld door hennep extract te proberen, doe dit dan in overleg met je huisarts. Zonder begeleiding zelf gaan uitproberen met medicijnen en andere stoffen kan riskant zijn en is daarom af te raden.