Als CBD zo goed werkt kan het toch als medicijn verkocht worden?

De cannabisplant wordt al eeuwen gebruikt om verschillende kwalen te bestrijden. En ook vandaag de dag horen we veelbelovende ervaringen van mensen die zeggen dat de plant hun gezondheid bevorderd.

Cannabis als geneesmiddel

Zo is cannabis sinds jaar en dag beschreven in “The great herbal of medicin”. In dit boek staan de kruiden die worden ingezet in de traditionele Chinese geneeskunst. Legendes vertellen dat keizer Chen Nung ongeveer 5000 jaar geleden de eerste was die cannabis en vele andere kruiden beschreef als geneesmiddel. (http://www.antiquecannabisbook.com/chap2B/China/China.htm). Leuk weetje, hij schijnt ook thee te hebben ontdekt.

Voordelen van de cannabisplant

Ook nu is er veel aandacht voor de voordelen die stoffen in de cannabisplant kunnen bieden. Voor de liefhebbers van wetenschappelijke artikelen: http://www.cannabis-med.org/index.php?vt=endocannabinoide&lng=nl&tpl=search&s_site=on&s_iacm=on&s_can=on&s_journal=on&s_def=on&s_faq=on&Suchen=Zoeken

CBD als behandeling bij verslaving

Een onderzoek van vorig jaar laat zien dat CBD kan helpen bij de behandeling van een opiaatverslaving. Er is zelfs een afkickkliniek in California (VS) waar CBD rijke cannabis wordt gebruikt bij behandeling tegen verslaving. https://www.mediwietsite.nl/cbd-blokkeert-opiaten-beloning-brein-en-helpt-verslaving/. Kortom, allemaal succesverhalen.

CBD als geneesmiddel

En toch kan CBD niet worden aangeboden als geneesmiddel. Dat zit hem in het feit dat de alle onderzoeken en ervaringen tot nu toe geen klinisch bewijs hebben geleverd. Zo worden veel onderzoeken gedaan bij dieren. Dat geeft wel aanwijzingen maar geen garantie dat het ook bij mensen werkt. Hiervoor moet een middel bij mensen onderzocht worden.

Testen naar de werking van CBD

Als we het voorbeeld van CBD tegen opiatenverslaving nemen moet je je voorstellen dat minimaal 100 mensen die verslaafd zijn meedoen aan een onderzoek. De helft wordt behandeld met CBD, de andere helft met een placebo. Dat is een nep medicijn. Na de behandeling wordt bekeken of de groep die behandeld is met CBD meer succes had met stoppen met gebruik. Dit moet nog een keer gedaan worden door een andere groep onderzoekers. https://nl.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_medicine. Als beide onderzoeken het succes hebben aangetoond kan de registratie als medicijn beginnen.

Dit soort onderzoek is duur en kost veel tijd. Tot die tijd is CBD niet officieel erkend als medicijn. Dat neemt niet weg dat vele mensen baat hebben bij CBD. Kortom, een goed voedingssupplement dat veel kan toevoegen aan een gezonde leefstijl.