Waarom werkt CBD zo goed?

De laatste jaren raken steeds meer mensen bekend met de gezondheid voordelen van Cannabidiol, afgekort CBD, ook wel bekend als cannabisolie. Zo kan deze stof uit de cannabis plant pijnstillend werken, ervaren mensen meer rust en slapen ze beter. Er zijn aanwijzingen dat kankercellen minder hard groeien als ze worden blootgesteld aan CBD en de stof kan ontstekingen tegengaan. Maar hoe komt het dat één stof, in de vorm van CBD druppels, zoveel verschillende effecten kan hebben?

Communicatie tussen cellen

Om dat te begrijpen een lesje biologie. Het menselijk lichaam is opgebouwd uit cellen en vormt een ingewikkeld systeem wat in balans moet blijven. Voedsel komt binnen via de spijsvertering, ons bloed brengt voeding en zuurstof door het hele lijf, we slapen om uit te rusten en denken na met onze hersenen. Dit alles wordt geregeld door ons centraal zenuwstelsel wat zelf ook uit cellen bestaat. Om alles goed te laten verlopen moeten de cellen met elkaar communiceren. Hoe komen je hersenen er anders achter dat je maag leeg is en dat je trek hebt?

Relatie met cannabis

Voor die communicatie tussen de cellen gebruikt ons lichaam stoffen die neurotransmitters of signaalstoffen worden genoemd. Voor veel verschillende processen hebben we veel verschillende signaalstoffen. En om de boel in balans te houden maakt het lichaam vooral gebruik van het ‘endocannabinoïd systeem’ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2241751). Dit is een onderdeel van het zenuwstelsel en komt ook voor op vele andere plekken in ons lichaam. En de naam verraadt het al, dit systeem heeft een relatie met cannabis. Sterker nog, het is naar de bekende plant vernoemd!

CBD brengt balans

Dit systeem zorgt voor de balans in ons lichaam. Zo is het betrokken bij het metabolisme, het bioritme, het opruimen van oude of zieke cellen, pijnbelevenis, mentaal welzijn en het onthouden en vergeten van informatie. Ja, ook het vergeten, want als we alles onthouden worden we gek.
Maar wat heeft CBD hier mee te maken? Goede vraag. CBD kan je zien als een dimmer die te fel licht afstemt op een rustige, ontspannen sfeer. CBD brengt het ‘endocannabinoïd systeem’ in een staat waarin het relaxt het belangrijke werk kan doen waar het voor is gemaakt. In balans brengen van lichaam en geest.